Houkuttelevia asuntoja älykkäillä ratkaisuilla

Houkuttelevia asuntoja älykkäillä ratkaisuilla
Houkuttelevia asuntoja älykkäillä ratkaisuilla

Ruotsin Örebrossa sijaitsevaan Sörbyängeniin, kävelymatkan päähän yliopistolta ja keskustasta, nousee nopeasti uusia asuinkortteleita.
Byggbolaget i Värmland on kokonaisurakoitsija kolmessa hankkeessa – Purjolöken, Kumminen ja Kungsmyntan – joissa rakennetaan yhteensä 350 houkuttelevaa vuokra-asuntoa asuntopulasta kärsivään Örebrohon. Kompaktit, energi­aälykkäät ja taloudelliset ratkaisut ovat hankkeen johtotähtiä.

Kirvesmies Jonas Wulfstrand viimeistelee eristystä pienessä yksiössä Purjolökenin korttelissa. Eristeenä on 170 mm:n EcoBatt, jonka on toimittanut Karlstadissa toimiva XL Bygg. Hän työskentelee ensimmäistä kertaa Knauf Insulationin eristeen kanssa ja on tyytyväinen sen ominaisuuksiin.
– Olen kuullut muilta, että se kutittaa vähemmän. Se on hyvä asia, sillä minulla on hieman iho-ongelmia käsissä, ja olen aina tarkka siitä, että käytän työskennellessäni käsineitä. Mielestäni villa myös pölyää vähemmän, ja sitä on helppo käsitellä ja muokata.
Apulaistyönjohtaja Thomas Johanssonilla ei ole omakohtaisia kokemuksia EcoBattista, mutta hän kuuntelee, mitä siitä sanotaan työmaalla ja kahvitauoilla.
– En ole kuullut yhtään negatiivista sanaa EcoBattista. Silloin tiedän, että se on hyvä, näin tämä toimii, hän nauraa.

Nopeaa kasvua
Byggbolaget i Värmland on melko nuori yritys, joka on perustettu vuonna 1996 Karlstadissa. Viimeisten 7–8 vuoden aikaan yritys on kasvanut nopeasti, ja nykyään sillä on noin 130 työntekijää.
– Työskentelemme paljon jatkuvasti rakennuttavien tilaajien kanssa. Meillä on näihin rakennuttajiin hyvät asiakassuhteet, ja teemme heidän kanssaan avointa ja läpinäkyvää yhteistyötä, sanoo apulaistyöpäällikkö Simon Svensson.
Örebrossa työn alla olevissa rakennushankkeissa Byggbolaget käyttää paljon esivalmistettuja yksiköitä ajan ja kustannusten säästämiseksi. Ei-kantavia ulkoseiniä on yhteensä 12 000 neliömetriä, ja Simon Svensson pyysi kouralliselta toimittajia niistä tarjouksen, johon tuli määrittää muun muassa lambda-arvo.
Tarjouskilpailun voitti Karlstadissa toimiva XL Bygg pakettiratkaisullaan, jonka olennainen osa on Knauf Insulationin EcoBatt.
– Yksittäisillä komponenteilla ei ole niin suurta merkitystä. Meille ovat tärkeitä toiminta, ympäristövaatimukset ja taloudellisuus, minkä vuoksi tämäntyyppinen hankintamalli sopii meille parhaiten, Simon Svensson sanoo.