Espen oli epäileväinen – mutta vakuuttui

Espen oli epäileväinen – mutta vakuuttui

Skanska Norge AS projektipäällikkö Espen Rudshaugilla oli epäilyksensä puhallusvillasta eristysmenetelmänä. Testitulokset ja referenssit saivat hänet kuitenkin
vakuuttuneeksi. Skin uuden Finstad Parkin matalaenergia- ja passiivitalot eristettiin Knauf Insulationin Supafil Framella.
– Olen todella tyytyväinen – ja iloinen siitä, että minut puhuttiin ympäri.

Finstad Park Skissä, vajaat 30 kilometriä Oslosta etelään, on suuri rakennusprojekti, johon kuuluu kymmenen rakennusta ja kaikkiaan 262 asuntoa. Työmaalla on työskennellyt keskimäärin noin 70 henkeä neljän vuoden ajan, ja vuonna 2017 projekti on tarkoitus saada päätöksen viimeisen passiivitalon valmistuessa.
Projekti alkoi kolmella talolla, jotka rakennettiin voimassa olleiden viranomaisvaatimusten (TEK10) mukaisesti. Sen jälkeen rakennettiin kolme matalaenergiataloa (joiden energiankulutus on 25 prosenttia voimassa olevia vaatimuksia pienempi) ja lopuksi neljä passiivitaloa. Saavutetut tulokset ovat kuitenkin tätäkin parempia.
– Normaalitalon energiatehokkuus on 25 prosenttia standardin vaatimuksia pienempi. Tämän lisäksi matalaenergiatalon energiasta saadaan talteen 78–79 prosenttia, siis lähes 80 prosenttia passiivitalolta vaadittavasta energian talteenottotasosta, Espen Rudshaug kertoo.

Aluksi epäileväinen
On syytä mainita, että kaikkien rakennettavien talojen ulkoseinärakenne on samanlainen: paksu kantava teräsrunko, jossa on paljon tilaa eristemateriaalille. Yksinkertaistetusti sanoen talot eroavat toisistaan vain ikkunoiden lämmöneristyskyvyn sekä ilmanvaihdon lämmön talteenottotason suhteen.
– Olin aluksi epäileväinen puhallusvillan suhteen. Laatu on minulle tärkein asia ja pelkäsin, että puhallusvilla pakkautuu ajan mittaan kasaan ja jättää seinien yläosat huonosti eritetyiksi, Espen Rundshaug kertoo.
Hän sai kuitenkin osallistua Supafil Framen tehoon liittyvään peruskartoitustyöhön. Lisäksi hän pääsi tutkimaan muutamaa referenssikohdetta muun muassa Trondheimissä.
– Olen tietysti muiden tapaan tyytyväinen siihen, että puhallusvilla säästää aikaa eikä aiheuta tarpeetonta materiaalihukkaa. Kirvesmiehenikään eivät varsinaisesti rakasta perinteisten eristemateriaalien käsittelyä, Espen naurahtaa.

Laatu ennen kaikkea
Työn laatu on kuitenkin kaikkein tärkeintä, ja siihenkin Espen on tyytyväinen. Hän tosin varmisti, että työ tehtiin hänen haluamallaan tavalla.
– En halunnut, että rakennuselementit toimitetaan valmiiksi eristettyinä, vaan halusin eristeen puhallettavaksi vasta paikan päällä. Uskon edelleen, että eristeen pakkautumisen riski kasvaa kuorma-autokuljetuksen aikana.
Eristeen puhalsivat siis paikan päällä seinäelementtien valmistaja Ringsaker Takelement sekä puhallusvillaurakoitsijat Norsk Husisolering ja Løkeniläinen Frogner Isolering. He kaikki käyttivät Knauf Insulationin Supafil Framea.
– Olen erityisen tyytyväinen siihen, miten puhallusvilla leviää kattoelementtien joka nurkkaan ja sopukkaan. Se tekee eristyksestä taatusti tehokkaan.