Matala- ja nollaenergiarakennuksiin siirtyminen

MAHDOLLISUUKSIA JA HAASTEITA

Viranomaismääräysten vuoksi puutteelliseen lämpötehokkuuteen ei suhtauduta Euroopassa myönteisesti nyt eikä myöskään vuonna 2020. Rakennuksissa haaskataan energiaa varsinkin ilmavuotojen takia. Kun tämä ongelma hoidetaan kuntoon ja parannetaan eristystä, energiatehokkuus kohenee huomattavasti.

Opportunities and challenges

Viranomaismääräysten vuoksi puutteelliseen lämpötehokkuuteen ei suhtauduta Euroopassa myönteisesti nyt eikä myöskään vuonna 2020. Uudisrakennusten ja peruskorjauskohteiden tulee olla erittäin energiatehokkaita. Tämä pakko tuo tullessaan valtavasti mahdollisuuksia ja loputtomasti teknisiä haasteita.

Esimerkiksi monissa vanhoissa rakennuksissa on ontelolaattaseinät. Energiaa tuhlaavat tilat pitää täyttää. Monia niistä ei ole eristetty ollenkaan. Myös uusissa rakennuksissa esiintyy ongelmia. Jokainen rakennus on suunniteltu täyttämään ympäristön asettamat vaatimukset, joten yleispätevää ratkaisua ei ole.

Tietysti uudisrakennuksissa voidaan välttää menneisyyden virheet, mutta haasteita riittää, koska energiatehokkuusvaatimukset tiukkenevat, kunnes kaikki rakennukset ovat lähes nollaenergiatasolla. Tämä vaatimus asetetaan kaikille uusille rakennuksille Euroopassa vuoteen 2020 mennessä.

Rakennuksissa haaskataan energiaa varsinkin ilmavuotojen takia. Kun tämä ongelma hoidetaan kuntoon ja parannetaan eristystä, energiatehokkuus kohenee huomattavasti.

Knauf Insulation on kehittänyt Yhdysvalloissa ECOSEAL-järjestelmän. Siinä paras rakennuseristysjärjestelmä yhdistyy joustavaan tiivisteeseen, joka sulkee energiaa haaskaavat rakennusten aukot tehokkaasti.

Euroopassa kodeista saadaan ilmatiiviitä ja tehokkaasti eristettyjä yhdistämällä Knauf Insulationin SUPAFIL-puhallusvilla tai lasimineraalivilla ECOSE-teknologiaan Homeseal-varusteiden avulla.