Katto vaatii villaa

By Thomas Pompe
huhtikuu 30, 2018

Tehdasvalmisteisiin suurkattoelementteihin kuluu paljon eristevillaa. Takuuelementin Humppilan tehtaalla on luotettu Knauf Insulationin eristeisiin jo vuosia.  

Lehto konserniin kuuluvan Takuuelementti Oy:n Humppilan tehtaalla Lounais-Hämeessä valmistetaan puurakenteisia suurkattoelementtejä. Parhaillaan työn alla on peräti 50 000 neliömetriä kattoa vantaalaiseen logistiikkakohteeseen. Se vastaa noin kymmentä jalkapallokenttää. Valtavan kohteen kattoelementteihin kuluu miehekäs määrä eristevillaa. Ne tehdas on hankkinut jo vuosien ajan Knauf Insulationilta.

– ­Meillä menee tällä hetkellä parhaillaan pari rekallista villaa viikossa, tehtaanjohtaja Teemu Tuuli kertoo.

– Eniten meillä käytetään Supafil Frame –puhallusvillaa, mutta myös jonkin verran EcoBlanket-lasivillarullaa. Rullavillaa käytetään lähinnä elementtien välisiin saumoihin.

Tehtaalla ei olla säiden armoilla

Koska kattorakentamisessa joudutaan nostelemaan isoja elementtejä, eristeiden keveys on merkittävässä roolissa, ja juuri se on Tuulen mukaan yksi Knauf Insulationin eristeiden eduista. Muita etuja ovat hyvä hinta-laatusuhde sekä mutkaton asiakaspalvelu, ekologisuutta unohtamatta.

Tuuli kertoo, että tehdasrakentaminen on lähtökohtaisesti työmaarakentamista ympäristöystävällisempi toimintatapa, ainakin mitä tulee jätteisiin.

– Jatkuvassa tuotannossa ei raaka-aineista käytännössä synny jätettä lainkaan, tai ainakin jätteen määrä saadaan minimoitua. Myös lajittelu ja kierrätys on helpompaa toteuttaa tehdasympäristössä.

Tehdasrakentamisessa on Teemu Tuulen mukaan muitakin selkeitä hyötyjä työmaarakentamiseen verrattuna.  Tärkeimpänä niistä hän mainitsee työmaiden läpimenoaikojen lyhenemisen.

– Varsinkin meillä täällä Suomessa, jossa säät ovat mitä ovat, on aina hyödyllistä, kun pystytään lyhentämään sääolosuhteiden armoilla olemista. Mitä pidempi rakennustyömaa-aika, sitä korkeammat riskit, että rakenteet kastuvat.

Kun katto saadaan tehtyä pitkälle valmiiksi jo tehtaassa, se saadaan nopeasti suojaamaan myös muuta rakennusta.

– Katon kaksi tärkeintä tehtäväähän ovat veden pitäminen ulkona ja lämmön pitäminen sisällä, Tuuli muistuttaa.

Knauf vastaa kasvavan firman vaatimuksiin

Takuuelementti Oy on Lehto Groupin tytäryhtiö. Konserni on yksi Suomen nopeimmin kehittyvistä ja kasvavista rakennusalan yrityksistä. Viime vuosina konsernin liikevaihto on kasvanut huimaa vauhtia ja kasvu tuntuu myös tytäryhtiöiden toiminnassa. Teemu Tuuli kertoo, että Knauf Insulation on pysynyt hyvin kasvuvauhdissa mukana. 

– Knauf Insulation tuntuu olevan elävä yritys, joka ei ole jämähtänyt paikoilleen. Jos meiltä esimerkiksi annetaan jostain tuotteesta palautetta, huutoon kyllä aina vastataan, hän toteaa.

INFO BOX

Lehto on Suomen nopeimmin kehittyvä rakennus- ja kiinteistöalan konserni, joka toimii neljällä palvelualueella: Asunnot, Toimitilat, Hyvinvointitilat ja Korjausrakentaminen. Lehto on rakennusalan innovatiivinen uudistaja ja edelläkävijä. Talousohjattu toimintamallimme tehostaa rakentamisen tuottavuutta, varmistaa rakentamisen laadun sekä tuottaa asiakkaille merkittäviä aika- ja kustannushyötyjä. Työllistämme yhteensä yli 1100 henkilöä ja vuoden 2016 liikevaihtomme oli 362 miljoonaa euroa.

Takuuelementti Oy on osa Lehto konsernia. Takuuelementillä on kahdeksan tuotantolaitosta ympäri Suomen ja henkilökuntaa 300.

www.lehto.fi